Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2013 01:09 - Гордостта на една Нация
Автор: levan Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2560 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2013 15:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много хора казват, че французите били горди и самовлюбени, но рядко някои се замисля защо. Можем да вземем за пример, че на френски джентълмен е gentilhomme, а компютър е ordinateur. Те уважават произхода и културата си. Поне колкото могат в наше време. Почти всички други Америка ги изяде, защото не бяха единни, не се обичаха достатъчно, не бяха организъм, а отделни части късащи всичко на парчета. Всяка държава трябва да наподобява пълноценен човек, с единна воля и една цел. Америка някога беше такава, а сега всички сме свидетели как се разпада от пренасищане, болна от съдбата на всяка империя.
Трябваше да отида до Разлог, съвсем случайно, при едни изключително топли планински хора, за да разбера, че там се намира единственото пълно и запазено изображения на Древния Български календар. Календара е символ на Българското летоброене и се е използвал от дълбока древност до края на 19 век. Археолози датират находката от 8 век сл. Хр.  Календарът съдържа дванадесет образа на животни, символизиращи годините в дванадесетгодишния цикъл на времето с пет времеви завъртания, образуват 60-годишния период, основен за календара (време, за което Юпитер прави 1 обиколка около слънцето). Собствено летоброене. А в Разлог са били останали единствените цели статуи и зодиака. Сега се замислете колко пъти сме били в Банско. На 6 километра от календара. 
И не са само французите... просто богатите държави еxport"ват култура, а бедните импорт"ват , а своята я култивират, или поне каквото е останало от нея. Като индианци в резервати, закрити и обградени... парчета от миналото. 
Някои казват, че ромите и турците също са виновни за много неща, но аз мисля, че нородът и държавата носят отговорност, защото "Give a man a fish and you feed him for a day. Teach a man to fish and you feed him for a lifetime." А не да имаш толкова много неграмотни и безработни жители, произхождащи от бившите "присъстващи", че да ти се налага да триеш парчета от историята си, за да няма междурасова дискриминация. Import директно от eвропа и яко ехпорт на псевдо българи от "босфора". Като мост. Затова нека гледаме предаванията им, да слушаме новините им, да ги оставяме да вземат решения вместо нас, без дори за знаят какво решават. Един ден децата на децата ни ще говорят езика им. Както сега се говори английски. А преди беше руски. How cool is that друг мой? 
Държавата, не е едно цяло. А е парчета, биещи се едно с друго. Изяждащи се отвътре. Имащи потенциал, ала недостигащи хармония. Но виждам по улиците млади хора с бистър ум и пламък в очите... просто са разпиляни и търсещи.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: levan
Категория: Изкуство
Прочетен: 335192
Постинги: 57
Коментари: 315
Гласове: 319
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930